Telefonszám: +36 20 460 0990

7 Tipp 2021-re. Kisvállalkozóknak

Digit-Now

Szolgáltatásainkkal kapcsolatban keressen minket bátran

Olvasási idő: 8 perc


Akár kezdő vállalkozó, kisvállalkozó vagy, akár már tapasztalt róka, 2021-ben sem hagyhatod ki ezt a hét lépést, hogyha sikeresen akarsz vállalkozást építeni.

Egy sikeres kisvállalkozás létrehozása nem könnyű feladat, de ez talán az idei év után még nagyobb falatnak tűnhet, mint eddig bármikor. Ennek ellenére ne engedd megfélemlíteni magad. Vágj bele, és ne várj arra, hogy a konkurencia elhúzzon melletted. 2021-ben is meglesz a lehetőség az átütő sikerekre.

Mi az, amitől veszélybe kerülhet a vállalkozásod:

 1. Elfogy a pénzed, vagy nem elég jó a költségvetésed
 2. Lekopnak az ügyfelek a verseny során
 3. Nem építed jól a Márkádat
 4. Nem találod a célközönségedet, vagy nem lépsz velük kapcsolatba
 5. Nem dolgozol a Márkahűségen
 6. Előre nem látható faktorok, amelyek hatással vannak az üzleti életre – például egy járvány

Ahogyan fentebb is írtam, ne aggódj, minden akadályt át lehet hidalni, vagy átugrani, vagy akár alagutat is lehet alá fúrni… mindegy, a lényeg, hogy nincs lehetetlen.

kisvállalkozó előtt semmi sem lehetetlen

Forrás: Joshua Earle, Unsplash


Ezt azért mondom, mert felismertem, hogy minden probléma részeire osztható, ahogy minden megoldást is csak részletekben lehet hatékonyan kivitelezni. Ez a hozzáállás segít a nagy falatokkal elbánni, és az óvatosabb megközelítés növeli számodra a siker lehetőségét:

TIPPEK Neked, ha óvatos vállalkozó vagy:

 • 1.Keress (és találj) megfelelő támogatást.
 • 2.Ismerd meg a célközönségedet.
 • 3.Építsd fel a márkádat, még mielőtt elindítanád.
 • 4.Használd a közösségi média marketing lehetőségeit.
 • 4b.Mondd el a történeted.
 • 5. Építs csapatot!
 • 6.Összpontosíts az ügyfélszolgálatra.
 • 7.Legyél alkalmazkodó.

Vizsgáljuk meg ezeket a kulcsfontosságú területeket, és azt, hogy miként teremthetik meg az utat a vállalkozás számára a következő évben.


1. Keress (és találj) megfelelő támogatást / befektetőket


A vállalkozásod finanszírozása bonyolultnak tűnhet kívülről nézve. Jó rálátásod kell legyen arra, hogy a vállalkozásod milyen szolgáltatást kínál, és mi a piaci kereslet. Ezt tudatosan kell bemutatnod a támogatóidnak, hogy meg tudd őket győzni a vállalkozásod jövőbeni sikerességéről és növekedési potenciáljáról.

Milyen befektetőket tudsz bevonzani? Ez attól függ, hogy milyen szektorban akarsz vállalkozni. De fontos, hogy ne mondj le a befektetők támogatásáról, csak azért mert azt hiszed, hogy a te céged túl kicsi, hogy befektetőket keress hozzá. Röviden: Álmodj nagyot!

Még akkor isˇ, hogyha nagyon kis vállalkozásban gondolkodsz, nem hagyhatod figyelmen kívül a marketinget és az online fejlődési lehetőségeket.

Pénzügyi elemzők szerint az induló vállalkozások túlnyomó részének támad rövidtávú anyagi nehézsége még az első évben. Ha sikerül is elindulnod, még akkor is fennáll a kockázata annak, hogy egyszercsak nem lesz miből fedezd a kiadásokat, a marketinget, az alkalmazottak fizetését stb. 

Azt ajálnjuk, hogy még a vállalkozásod elindítása előtt biztosítsd legalább az első évhez szükséges teljes összeget, ha túl akarsz élni a piacon.

Számos lehetőséged van: fordulj barátokhoz, családhoz – ők is lehetnek a befektetőid. Egy másik lehetőség a crowdfunding, ami itthon még nem annyira népszerű, de nem elképzelhetetlen, hogy megfelelő történettel és marketinggel, meg tudj győzni nagyobb számban embereket, hogy befektessenek a vállalkozásodba.


2. Ismerd meg a célközönségedet.


Nem számít, hogy már elindultál, vagy még csak most vagy a tervezési szakaszban, a demográfiai kutatás és a célközönségednek a pontos meghatározása kulcsfontosságú lehet, tekintve, hogy erre a közönségre fogod alapozni a forgalmadat. Ezt a kutatást semmiképpen ne hanyagold el.

Mire is jó a célközönség részletes megismerése?

– Korszerűsítheted a termékeidet és szolgáltatásaidat, hogy megbizonyosodj arról, hogy azok megfelelnek-e a célcsoportodnak.

– Úgy alakíthatod a marketing költségvetésedet, hogy az elköltött pénz a legmagasabb hasznot hozza. Még akkor, hogyha kisvállalkozóként erre az elején keveset tudsz áldozni, meg kell próbálnod az online jelenlétedet megalapozni, már a kezdetekben.

– A célközönséged szegmentálása révén, arra a szeletre összpontosíthatsz, akik a legnagyobb hasznot tudják generálni neked.

– Olyan hangvételben és csatornán keresztül szólíthatod meg a célközönségedet, ami nekik a legszimpatikusabb.

– Márkahűséget érhetsz el, hogyha minél többet tudsz meg a célközönségedtől. Tehát kérdezz tőlük, amennyit csak lehet.

– A vállalkozás emberi arca is nagyon fontos. A vásárlóidnak elengedhetetlen, hogy megmutasd, kik dolgoznak a vállalkozásodban, kik azok az emberek, akik értéket termelnek a vásárlóid számára.


3. Építsd fel a márkádat, még mielőtt elindítanád.


Manapság mindenki a Brandingről beszél. De mire jó a márkaépítés?

A statisztika szerint a fogyasztók 86%-a tartja fontosnak, hogy az általa megvásárolt termékek egy eredeti márkát képviseljenek. 

De mi alapján lehet meghatározni, hogy a Márkád hiteles és értékes a vásárlók számára?

A márka története, amit nap mint nap elmesélsz a célközönségednek, pontosan arról kell szóljon, amit valójában a termékeid és a szolgáltatásaid nyújtanak. És ez hatványozottan érvényes kezdő és kisvállalkozók esetében is. 

Tehát a márkaépítés első lépése konkrétan a… (dobpergés)… a márkaépítés. 

Marketing eszközök segítségével kell elültetned a köztudatban a Márkád létezését és az egyedi jellemzőit meg kell ismertetned a célközönségeddel. Fontos: ezt tedd meg még mielőtt nekifognál az értékesítésnek.

Ügyelj arra, hogy minden csatornán a Márkád identitásával pontosan összhangban legyen a kommunikációd. És ez az identitás nemcsak a jól megtervezett logót jelenti, hanem az arculati elemektől el egészen a vásárlók utánkövetéséig mindent. A hitelesség és egyediség érzete abból származik, hogy azt tudod-e szolgáltatni, és úgy, ahogyan azt a Márkáról szóló kommunikációban “megígérted”.

Kisvállalkozóként kell nekem weboldal?

Rövid válasz: Igen, kell.

Ez lesz a Márkád online jelenlétének alapköve. A marketing kommunikációd központi eleme lesz a weboldal, ahová minden külső hivatkozást irányítasz, például a Facebook posztjaid legnagyobbrészt a weboldaladra mutatnak. 

Ne feledd, hogy az arculati elemek között a logó kell a legfelismerhetőbb legyen… főleg a webhelyeden. Ez azért fontos, mert ha mindenütt, ugyanazokat a színeket, formákat betűtípust használod, akkor a weboldalad valóban a Márkád otthonaként fog beégni a látogatók tudatába.

Ennyit a kezdetekről, de ne feledd azt sem, hogy a vállalkozásod beindítása után is keményen kell dolgoznod a Márkaépítésen ahhoz, hogy versenyben maradhass.


4. Használd a közösségi média marketing lehetőségeit.


Gondolom, te is hallottad már a marketingesek életbölcsességét: légy jelen a közösségi médiában! 

De nézzük meg, miért is olyan fontos ez a jelenlét a Márkád számára. Egyszerű a magyarázat, a világ lakosságának fele naponta felkeres valamilyen digitális közösséget. Ez nagyjából 4 milliárd potenciális vásárló. 

Ezt az óriási embertömeget demográfiai adatok alapján fel lehet osztani kisebb részekre, és ezért elég egyszerű célzott hirdetéseket létrehozni.

Tudtad, hogy a felhasználók fele a kedvenc közösségi csatornájukon keresnek rá egy általuk nem ismert Márkára? Kell ennél több érv, ahhoz hogy feltedd a Márkádat a közösségi médiába? 🙂 

Ennél is többet mondok: a márkahűségre és a márkaépítésre egyaránt nagyon nagy hatással van a közösségi média. Hiszen, ha megfelelően kommunikálsz a közösségi médiában, akkor a Márkád releváns lesz a célközönséged számára, és ők a közösségi jelleg miatt, tovább fogják ajánlani a Márkádat, akár direkt, akár indirekt módon. 

De, ha már marketingről papolok neked, akkor azt is megemlítem, hogy soha nem volt még ekkora relevanciája a történetmesélésnek.

Lehet, azt gondolod, hogy a cégednek még nincs is története, nincs miről mesélni. De megnyugtatlak: nem a régiség a lényeg. Akármit mesélsz is a márkádról, a céged eddigi rövidke történetéről, a fogyasztók nyitottak lesznek, HA őszintén és érdekesen mondod el azt, ami igazán Te vagy.

Ez a tényező mégfontosabb lehet, ha kisvállalkozó vagy mikrovállalkozó vagy, hiszen minél jobban közelítesz az emberi léptékhez, annál könyebb megmutatnod a vállalkozásod emberi arcát is. 

Nem utolsó sorban, költséghatékony is lehet a kezdetekben. Gondold csak végig, mennyibe kerül egy óriási reklámkampány finanszírozása az elejétől a végéig? Na és mennyibe kerül az, ha Te magad meséled el a kisvállalkozásod történetét?

Ha az emberek megismernek téged, akkor veszik majd a fáradságot, hogy hűségesen kövessék a márkádat. Tudatosan fogják a Te szolgáltatásodat választani, hogy ezzel is hozzájáruljanak a vállalkozásod fejlődéséhez.

Sokféleképpen szólíthatod meg a közönségedet. Szívből szóló, vicces vagy őszinte hangnemben mesélj. Szentelhetsz ennek egy egész aloldalt is a weboldaladon, hiszen a Te személyes életutadról is szó van, amikor a vállalkozásod és márkád életéről mesélsz. 

A közösségi médiában anekdoták, stickerek és idézetek is segíthetnek. Ha tartós kapcsolatot szeretnél építeni, akkor arra kell törekedned, hogy az emberek meglássák az emberi arcot a vállalkozásban.


5. Építs csapatot!


Ha nagyszerű az Ötlet, ami alapján a vállalkozásodat felépíted, akkor is nagy hangsúlyt kell fektetned az embereidre. Hacsak nem egyedül dolgozol, hanem csapatban, akkor határozz meg egy egységes hangnemet, amivel a csapattársaid megszólítják a célközönségedet. 

Az ügyfélszolgálattól az értékesítőn át egészen a marketingesig mindenki ugyanazt az előre meghatározott minőséget kell szolgáltassa.

Biztosan voltál már olyan helyzetben, hogy bementél egy boltba és az alkalmazott, aki kiszolgált az félvállról, kedvetlenül, akár neveletlen módon viszonyult hozzád. Az adott alkalmazott biztosan éppen átcsúszott a rostán, és a minimálbérért gályázó lelki gödrében tengődött éppen, aki úgy látta, hogy nem éri meg kedvesnek lenni munka közben.

Lehet, hogy egyes nagyvállalatok megengedhetik maguknak a bevételkiesést a rossz csapattagok miatt, de Te, mint kisvállalkozó éppen azért emelkedhetsz ki a konkurenciából, ha csúcs szolgáltatást nyújtasz, és a vásárlói élményt (CX) tökélyre fejleszted.

Azt gondolod, hogy nem tudsz versenyezni a nagyokkal? Meglátod, ha a Te vállalkozásod nyújtja a legjobb vásárlói élményt és a legszínvonalasabb szolgáltatást, akkor nem okoz problémát a nagyhalakkal versenybe szállni.

A lényeg, hogy olyan alkalmazottakat vegyél fel, akik valóban azonosulni tudnak a márkáddal és a vállalati identitásodat magukénak érzik.

Az ideális csapattagok értik és érzik, hogy mi a célod vállalkozóként és hisznek a küldetésedben. Hozzád hasonló gondolkodású embereket keress. Ezt úgy kezdd, hogy belehelyezed magad az alkalmazottad cipőjébe. Kérdezd meg magadtól, miért akarnál ennél a vállalkozásnál dolgozni?


Tanácsok munkaerőtoborzás előtt:

 • Határozd meg az álláskeresők között a célközönségedet.
 • Készíts munkáltatói márkaépítési stratégiát. Még mielőtt felmerül benned a kérdés, meg is adom a választ: ez nagyon hasonlít a marketing stratégiádhoz, de a Te személyes munkálttaói kommunikációdat és az alkalmazottakkal ápolt viszonyodat határozza meg rövid és hosszú távon. Magyarul: írd le a céljaidat és szabd meg, hogyan akarsz együtt dolgozni az embereiddel, hogy Te is, az alkalmazottak is boldogok legyenek.
 • Kommunikáld az álláskeresők felé a céged értékeit és céljait.
 • Jutalmazd meg a jó teljesítményt és tanítással kezeld a rosszat, hiszen a boldog alkalmazott aranyat ér, hiszen Ő maga is arra fog törekedni, hogy meghálálja a törődést. Erején felül fog az ügyfelek kedvében járni, és mindent megtesz a Márkád építéséért.
 • Ha csapatban dolgozol, akkor Te, mint vezető, legyél része a közösségnek, és ne határolódj el a párbeszédtől.
 • Sok tekintetben az ügyfél pont olyan, mint a munkavállaló, ezért is könnyebb a dolgod, akkor hogyha jó kapcsolatot tartasz fenn az alkalmazottaiddal.
 • Bónusz: Ne feledd a team buildinget sem! 🙂

austin distel 60caCHdOqH0 unsplash

Forrás: Austin Distel, Unsplash


6. Összpontosíts az ügyfélszolgálatra.


Íme a hatodik pont, de még mindig csak nyilvánvaló dolgokról írtam. Lássuk mennyire nyilvánvaló az ügyfélszolgálat, mint csúcsminőségű kiegészítő szolgáltatás?

Egy kisvállalkozás számára a jó ügyfélszolgálat alapvetés, hiszen a vásárló is tudja, hogy minden egyes fizető vendég aranyat ér a kisméretű cégeknél. Tehát tudalatt is elvárja azt, hogy Ő a pénzéért királynak érezhesse magát a szolgáltatás ideje alatt. 

Ezt az elvárást egyszerű tényként kell kezelned, ha kezdő vállalkozó vagy. Elvégre, Te vagy az ügyfeleidért és nem Ők teérted, ugye? 🙂

Csak, hogy tisztán láss – az ügyfélszolgálat nemcsak egy megértő fül, ami meghallgatja az ügyfél problémáját, hanem az adott problémára azonnali, és hatékony megoldást nyújtó szolgáltatás. Arra készítsd fel az ügyféllel közvetlen kapcsolatba lépő alkalmazottaidat, hogy tanuljanak meg önállóan gondolkodni. Az ügyfél boldogságát és ne csak az ügyfél elégedettségét helyezd a cégfilozófiád középpontjába.

Ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy bónuszokat, apró kedvességeket adj a vásárlóidnak, hiszen az ügyfeleidnek azt kell érezniük, hogy Ők a legfontosabbak a számodra.

Az ügyfelek a sikeres kisvállalkozás építőkövei. Ezt soha ne felejtsd el.


7. Legyél alkalmazkodó kisvállalkozó.


A bónusz tipp, amely egyben a legfontosabb is az összes közül: az alkalmazkodóképesség. Mióta a világjárvány tombol, sok vállalkozás bukott be csak azért, mert nem volt képes a változásokat követni.

Miért van ez?

Azért, mert nem az alkalmazkodás céljából jöttek létre.

Nagy szavak ezek, de ne gondold, hogy kegyetlen az ítéletem. Az alkalmazkodóképesség nemcsak azt jelenti, hogy a várható és előrejelezhető változásoknak meg tud felelni egy vállalkozás, hanem azt is magába foglalja, ami nem látható és teljesen kiszámíthatatlan – mint például ez a járvány.

2020 tavaszán beállt változások miatt sok kisvállalkozás helyezte át a szolgáltatásait az online térbe, pusztán szükségletből. De mára már belátták, hogy ez nemcsak a túlélés egyik módja, hanem a fejlődés új lehetősége is. Nézd meg a számokat: ITT.

De hagyjuk is a járványt, mert ennél váratlanabb dolgok is történhetnek, bármi, bármikor. 

Az igazán alkalmazkodóképes vállalkozások továbbra is képesek lesznek legyőzni, túlélni, sőt boldogulni is, jöjjön bármilyen akadály.


Ha ezeket az irányelveket betartod és programszerűen követed, akkor garantált a siker 2021-ben, és még azon túl is. 


Kitartás kell hozzá, 

Hajrá, Kedves Vállalkozó!

Sütiket használunk annak biztosítására, hogy a legjobb élményt nyújtsuk Önnek weboldalunkon.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, örömmel segítünk!

Nimm den Kontakt mit uns auf, wir sind für Dich da!