Telefonszám: +36 20 460 0990

A Digitalizálás fontossága II.

Digit-Now

Szolgáltatásainkkal kapcsolatban keressen minket bátran

Olvasási idő: 4 perc

A digitalizálás fontossága II.

Ne keverd a digitálist a digitalizálással

A digitalizálás az üzleti folyamatok egységesítése; költségcsökkentéssel és működési optimalizálással társul. Az üzleti folyamatok ésszerűbb működését segíti elő, amelyeket eddig különféle kreatív (de nem mindig optimális) módon hajtottak végre. 

Az SAP, a PeopleSoft és más integrált szoftvercsomagok az 1990-es évek óta segítik az utat a digitalizálás felé. Napjainkban ez különösen fontos a vállalkozásod számára.

 

Azért, hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, itt van a tetejébe valami új: a digitális jelenlét. Számos olyan hatékony, hozzáférhető és potenciálisan game-changer technológia, mint a social media, mobil-, felhő alapú-, elemző rendszer-, kognitív számítástechnika, IoT és biometria már a rendelkezésedre áll. 

 

Ezekkel az üzleti eszközökkel nemcsak hatékonyabb folyamatkezelést és értékesebb szolgáltatásokat hozhatsz létre, hanem a hűséges ügyfeleket és hosszútávú együttműködést is generálhatsz.

Lássuk be, a digitális izgalmas, de… nehézkes is.

mark min

A digitalizációról

DIGITALIZÁLÁS = vállalatvezetés

A cégedet elektronikus eszközök segítségével tartod kézben, vagy pedig mindent fejben és papíron próbálsz követni?

Nagy különbség van a két módszer között.

 

DIGITÁLIS = online jelenlét

Van weboldalad vagy más online felületed? 

Elégségesnek tartod egy passzív felülettel hirdetni magadat?

Vagy szeretnéd aktívan megszólítani a célközönségedet, hogy segíthess az ügyfeleidnek és hűséges vásárlókat nevelj ki belőlük?

 

Számos üzleti vezetőt érdekel a digitális technológia és a fejlett digitalizálás: például az ügyfélélmény javítása, UX, CX a mobil technológiák segítségével, vagy az IoT. 

 

De a „digitálissá válás” teljesen más folyamat, mint a digitalizálás. 

A vállalatoknak napjainkban digitalizálódniuk kell, hogy versenyezhessenek egy olyan világban, amelyben a végfelhasználók és a B2B ügyfelek egyaránt elvárják, hogy a termékek és szolgáltatások igényeik szerinti csatornákon keresztül legyenek elérhetőek. 

A digitalizálás a digitális jelenlét fontos elősegítője, és ma már a legtöbb iparágban a digitális jelenlét elengedhetetlen üzleti szempont. Ennek ellenére sokan összetévesztik a kettőt: a megnövekedett digitalizálás (akár radikális fejlesztés) és a digitális átalakítás megkülönböztetésének elmulasztása végzetes hiba lehet.

A digitalizálás működési szükséglet

A digitalizálás előnyei jelentősek: 

hatékonyság, 

működési kiválóság, 

kiszámíthatóság. 

 

A digitalizálás nélkül nem tudod skálázni a céged fejlődését; nem leszel képes kézben tartani a kibővített termékportfóliók összetettségét; nem tudod személyre szabni a szolgáltatásaidat. 

 

Fegyelmezett, szabványosított üzleti folyamatok adott esetben biztosítják az alaptranzakciók és a back-office folyamatok pontosságát és biztonságát. Hozzáférhetővé és megbízhatóvá teszik az adatokat.

 

A legtöbb vállalat még most is alábecsüli a digitalizálás fontosságát, mert “a szokás nagy úr”. Sok cégvezető elkötelezte magát a digitalizálás mellett, azt gondolva, hogy új és jobb technológiába fektet be. Sokan viszont nem ismerik fel, hogy a digitalizálást az emberi tényező alapján kell véghezvinni. 

Következésképpen a legtöbb digitalizálási erőfeszítés a vártnál többe kerül – és kevesebb hasznot hoz.

 

A több mint 20 éves üzleti digitalizálási múlt ellenére az európai cégek átlagban csak 28%-a digitalizálta sikeresen a folyamatait.

Ez problémát jelent, mert a cégek online jelenlétét növelni kell a fennmaradás érdekében. Digitalizálás nélkül a menedzsment erőforrásait kell felhasználd a nem hatékony folyamatok irányítására. Emiatt nem lesz időd az innovációra. 

A menedzsment kapacitása tehát nem a digitális átalakításra, a működési optimalizációra összpontosul, és ez elpazarolt munkaórákat és pénz jelent.

web min

A Digitális ügyfélközpontúság

Ahhoz, hogy céged digitálissá válhasson, meg kell fogalmaznod egy digitális értékrendszert, hogy a digitális technológiák és információk javítsák a céged meglévő eszközeit és képességeit új ügyfélérték létrehozásához. 

A digitális lét nem csak a mobilalkalmazások bevezetését jelenti, hanem lehetőséget nyújt Neked a vállalkozásod újradefiniálására.

Nagy, régi vállalatok ebben már az élen járnak. Így lett az elektromos termékek értékesítőjéből energiagazdálkodási innovátor; az egészségügyi szolgáltatóból beteg-kiszolgáló együttműködés; az autógyártóból pedig az egyéni mobilitás szolgáltatója. Például a Philips több alvállalkozást is eladott, beleértve az alapító világítástechnikai üzletágát is, hogy az „életminőség javításával foglalkozzon az egészségügyi innováció révén”.

Ezek merész, kockázatos változtatások, de sajnos nincs alternatíva, megpróbálhatsz régimódi eszközökkel fennmaradni, de így biztos lemaradsz (és ez talán mégnagyobb rizikó).

 

Ahhoz, hogy digitálissá váljon a céged, meg kell határoznod a szolgáltatásaid digitális lehetőségeid.

Személyre szabott ügyfélélményként kell átfognod az hasznos információkkal gazdagított megoldásokat. 

 

A sikeres digitális átalakulás előnyei: 

  • a bevételek és a haszonkulcs növekedése, 

  • a vevőhűség növekedése, valamint 

  • a szolgáltatásaid vonzerejének emelése.

Ha már felismerted ezeket az előnyöket, akkor jöhetnek a “mit jelent?” és “hogyan kell ezt megtenni?” kérdések.

A megvalósítás csakis a Te lényeglátásodon múlik, és a folyamat véghezvitele inkább művészet, mint tudomány.

Öt TIPP a digitális átalakuláshoz

Ha el akarod kezdeni a digitális átalakulást, javasoljuk, hogy ezeket kövesd:

 

  1. Ne add át a felelősséget az IT-s alkalmazottaidnak. Ez egy üzleti átalakulás. 

Ha úgy gondolod, hogy az informatika meg tudja valósítani, akkor még nem látod a lényeget.

  1. Alkalmazz informatikai szempontokat a jövőképed meghatározásában és a kezdeményezések feltérképezésében. 

“A szokás nagy úr”, tudjuk, de nyitottnak kell lenned és csak azért mert eddig valami működött, az nem biztos, hogy a jövőben is működőképes marad a céged életében.

  1. Kérj szakmai segítséget. 

Hacsak nem szeretnél Magad is fejlesztési szakemberré válni (ami 10.000 munkaórát igényel), inkább keress egy olyan szakembert vagy szolgáltatót, amely garanciát tud vállalni az fejlesztések sikeres gyakrolatbaültetéséért.

  1. Legyél kitartó és türelmes. 

Tudd, hogy időt és pénzt igényel a digitális kezdeményezés. Rizikós lehet. Annak ellenére, hogy a digitalizálásból eredő költségmegtakarításokat könnyű lesz nyomon követned, a digitális kezdeményezésekből származó új bevételek valószínűleg nem fognak gyorsan beáramlani. Kövesd nyomon a köztes mutatókat, például az újrafelhasználást és a piacra kerülési időt.

  1. Alkoss együtt az ügyfelekkel. 

Hacsak nem vagy Steve Jobs, hogy meg tudd jósolni, mit akarnak az ügyfeleid, akkor be kell vonnod őket a szolgáltatásaid átalakításába. Ha nem kérdezed meg a nagyérdemű közönségedet, akkor a nem fogod tudni kiszolgálni az igényeiket.

 

Időbe fog telni, amíg minden a helyére kerül a cégedben, de hidd el, megéri felvenni a versenyt a vetélytársakkal.

Röviden, a digitális átalakulás hosszú út, de fontos a kezdeményezés. Ne maradj le!

Sütiket használunk annak biztosítására, hogy a legjobb élményt nyújtsuk Önnek weboldalunkon.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, örömmel segítünk!

Nimm den Kontakt mit uns auf, wir sind für Dich da!