Telefonszám: +36 20 460 0990

SAP archiválás

Digit-Now

Szolgáltatásainkkal kapcsolatban keressen minket bátran

Olvasási idő: 3 perc

Bevezető

A rendszer üzlethez igazítása során gyakran van szükség az üzleti oldal és az “IT-oldal” közötti fogalmak és folyamatok transzformációjára. Architektjeinkkel részletekbe menően elemzezzük az üzleti igényeket, összevetve a rendszertechnikai megoldásokkal, emellett átlátjuk az operatív feladatokat, felügyeljük a szakmai kivitelezést.

 

Tervezésnél magabiztosan vesszük figyelembe a rendszer sajátosságait, az adatbázis és egyéb alkotóelemek szinergiáját. Üzleti specifikáció elkészítésében is rendelkezésre állunk, de az igazi erősségünk a technikai specifikációk elkészítésében, implementációjában – koordináció vagy operatív szint – valamint az új funkciók, rendszerelemek bevezetésében rejlik.

 

A minőségi, biztonsági kritériumok figyelembe vétele mellett az emberi oldalt is hangsúlyosnak érezzük. Fontosnak tartjuk a partnereinkkel lévő korrekt együttműködést és a hatékonyságot, szem előtt tartva, hogy jó hangulatú légkörben igazán jó dolgozni.

Archive paper documents

Az adatarchiválási folyamat során az SAP rendszerből eltávolítjuk a régi adatokat. Az SAP ajánlása, hogy a rendszerben jelen lévő régi adatokat rendszeresen távolítsuk el. Akár több terrabyte információ archiválása nem annyira triviális sokszor.

Az üzleti objektumok archiválása során sok szempontra figyelni kell.

Az archiválási folyamat gondos tervezést igényel, a projektekre vonatkozó eljárások erre a területre is ugyanúgy vonatkoznak.

A fájlok tárolása során felhasznált hely, ezen tárhely mérete és sebessége fontos tényező. Az archivált objektumok visszaállíthatósága is kritikus szempont – például auditok során nem esik senkinek sem jó egy esetleges adatvesztésről szóló jelentés. Mindezek mellett az is fontos, hogy a törzsadatok és tranzakciós adatok halmaza konzisztens állapotban maradjon az archív rendszerben is. És végül ügyelni kell a rendszer leterheltségére az archiválási folyamat alatt is.

Egy sikeres archiválási projekttel rengeteg célt elérhetünk (adatbázis méret csökkenés, fájlrendszeren foglalt méret csökkenés, általános rendszersebesség növekedés, egyes üzleti folyamatok hatékonyságának növekedése) és ezáltal néha rengeteg pénzt lehet spórolni! Korábbi projektjeink bizonyították, hogy a SAP HANA adatbázis aranyárban mért árait is erősen mérsékelheti egy jól végrehajtott archiválási projekt.

SAP Archiválási Folyamat

Folyamatok egy archiválási projekt során

A technikai követelmények felmérése (file és objektum beállításai, tárhely és erőforrások analízise) mellett az üzleti igényekkel is tisztában kell lennünk.

Általánosan elmondható, hogy egy adat-archiválási projekt a következőképpen épül fel:

Scope és menetrend megtervezése

Itt meghatározzuk, mi is a cél, nagyvonalakban megszabjuk a határidőket.

Részletes tervezés

A tényleges kivitelezés megtervezése, mély-komplex analízis és megoldások születnek.

Kivitelezés

A tervezés során meghatározott lépések végrehajtása, finomhangolása.

Tesztelés

Kivitelező az ügyféllel karöltve – vagy az ügyfél a kivitelező által támogatva teszteli a folyamatot, tisztázza a felmerülő problémákat.

Átadás ügyfél kezekbe, betanítás / élesítés

Ügyfél átveszi a projektet, azaz a projekt által szabott folyamatokat követve maga végzi az archiválást (vagy ha nem szeretné, megbíz valakit.)

Támogatás

Ügyfél üzleti működése során a hosszú évek alatt összegyűjtött adatokban bizonyos előre nem látható esetekkel megnehezíti az archiválást. Ilyenkor jól jön egy tapasztaltabb, támogató szakember, aki az archiválás részt 100%-ban, az üzlet részt pedig az ügyfél kérése és preferenciái alapján tudja támogatni.

 

Jó de mi is történik igazából?

Pre-check: Az adatokat első körben összegyűjti valamilyen program, majd amit archiválásra alkalmasnak ítélünk meg, azokat megjelöljük. Figyelem, itt még nincs szó semmiféle – üzleti szempontból releváns – módosításról, esetleges törlésről!

Kiírás: Miután ez a “pre-check” (ellenőrzés) megtörtént, kiírjuk az adatokat egy külső tárhelyre.

Törlés: A sikeres kiírás után az adatbázisból törölni kell az adatokat. Itt nagyon figyelni kell arra, hogy az üzleti folyamat továbbra is konzisztens maradjon, ne okozzon problémát a mindennapi működésben a régi, archivált adatok “eltűnése”. Például egy többmillió könyvelési tételt tartalmazó főkönyvben ilyenkor szokás a régi tételeket aggregálni, hogy az egyenlegek ne változzanak.

A kiírt adatokat természetesen néha – mondjuk audit során – el is kell érnünk. Szokás, hogy a hálózati meghajtót felcsatolják az archiv fájlokkal erre az időre, aztán az olvasó program pedig a fájlrendszerről beolvassa a kért adatokat. A megjelenítés akár történhet a mindennap használt “szokásos” programban egy archivált adatok részben, de készülhet az archiválási projekt során erre külön program is, amin keresztül a felhasználó kényelmesen tudja kezelni a learchivált adatokat is.

Beépíthetők automatizmusok is, bizonyos események után, vagy idő elteltével a rendszer automatikusan archiválhat elemeket. Ezeket az archivált elemeket sem kell örökké megőriznünk, bizonyos idő elteltével törölni lehet őket, ezzel tárhelyet és erőforrásokat spórolva a cégünknek. A teljes folyamat, az előzetes felméréstől a kivitelezésen át a monitoringig teljesen testreszabható, erre szükség is van, hiszen minden eset egyedi, nincs két egyforma üzleti folyamat, mint ahogy nincs két egyforma cég sem.

Ha te is az archiváláson gondolkozol, esetleg költségeidet szeretnéd mérsékelni, vagy az üzleti folyamataidnál már ki sem látszol a régi, nem releváns adatokból, bátran keress minket és beszéljünk. Mi nem tanácsot fogunk neked adni, hanem megoldást.

 

Üdvözlettel,

Digit-Now

Sütiket használunk annak biztosítására, hogy a legjobb élményt nyújtsuk Önnek weboldalunkon.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, örömmel segítünk!

Nimm den Kontakt mit uns auf, wir sind für Dich da!